Prema zvaničnom izveštaju Čejnalisisa (Chainalysis), prevare na tržištu kriptovaluta i nezamenjivih tokena (NFT) su u toku 2021. godine dostigle rekordan nivo.

Najveći broj prevara se dogodio na decentralizovanim (DeFi) finansijskim platformama, koje su poznate po tome što korisnicima nude razne finansijske usluge i mogućnosti za investicije po znatno povoljnijim uslovima od finansijskih institucija kao što su komercijalne banke, štedionice, investicioni fondovi i dr.  

U toku 2021. godine je „povlačenje tepiha“ (rug pull) bio najčešći vid prevare na DeFi platformama, pomoću koje su sajber kriminalne grupe generisale preko 7,7 milijardi dolara. Pod navedenom prevarom se misli na situaciju kada se na novoj ili već postojećoj platformi promovišu lažne opcije za ulaganje u određeni projekat – najčešće novi token. Investitori praktično trguju za novi token u nadi da će mu vrednost porasti, što se često i dogodi, međutim tada lica koja stoje iza projekta neočekivano napuštaju isti i nestaju sa uloženim sredstvima, obarajući vrednost novom tokenu na nulu.   

Slično se dogodilo sa turskom kripto berzom „Thodex“ u aprilu 2021. godine, kada ju je njen osnivač zatvorio i nestao sa sredstvima korisnika vrednosti preko 2 milijarde dolara, što predstavlja najveću prevaru u toku prošle godine.

Stoga je ukupan broj prevara u 2021. godini porastao za 82% u odnosu na 2020. godinu. Takođe, broj adresa digitalnih novčanika koji su bili deo prevare je pao sa nešto manje od 10,7 miliona na 4,1 milion, što znači da je bilo manje pojedinačnih žrtava prevare, s tim što se povećala prosečna količina oduzetih sredstava od svake pojedinačne žrtve.

Međutim, važno je istaći i da u 2021. godini udeo nezakonitih aktivnosti u ukupnom obimu kripto transakcija iznosi svega oko 0,15%, što je najniži nivo ikada. S druge strane, ukupan obim transakcija je porastao za čak 550% više od nivoa iz 2020. godine.

Svi navedeni podaci su samo potvrda da je digitalna imovina širom sveta sve više prihvaćena, kao i da su tržišta kriptovaluta i NFT-ova u 2021. godini potpuno eksplodirala.

Izvor: Chainalysis

Fotografija: Pixabay